Η Ιστορία

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1990 και εδράζεται σε κληροδότημα του Εθνικού Ευεργέτη Παναγή Χαροκόπου.
Διαθέτει Πανεπιστημιακά Τμήματα και Προγράμματα Σπουδών ιδιαίτερης φυσιογνωμίας στον ελληνικό χώρο, άρτιες κτιριακές και τεχνολογικές υποδομές και υψηλό επίπεδο ερευνητικού έργου και διεθνούς παρουσίας που διασφαλίζουν ποιοτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον για τους φοιτητές του.

Τα Τμήματα

 Εγκαταστάσεις

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου βρίσκονται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 70 στην Καλλιθέα. Το κτηριακό συγκρότημα χωροθετείται εντός δενδρόφυτου αστικού ακινήτου, που καταλαμβάνει έκταση είκοσι περίπου στρεμμάτων, και περιλαμβάνει κυρίως :

Το κεντρικό κτήριο, το οποίο αναπαλαιώθηκε και ανακαινίσθηκε κατά τα έτη 1993-94 και σήμερα στεγάζει εκτός από αίθουσες διδασκαλίας, το κεντρικό αμφιθέατρο, εργαστήρια, καθώς και τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Η ανέγερση και κατασκευή του πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 1915-1920, ενώ το 1959 προστέθηκε μια νέα πτέρυγα. Στο κτηριακό αυτό συγκρότημα στεγάσθηκε το 1929 η «Χαροκόπειος Ανωτάτη Σχολή», η οποία έπαυσε τη λειτουργία της το 1990.

Το έτος 2000, η κτηριακή υποδομή του Πανεπιστημίου συμπληρώθηκε με την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου κτηρίου, που περιλαμβάνει τη «Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης», την αίθουσα τελετών, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία καθηγητών, ως επί το πλείστον του τμήματος Γεωγραφίας.

Το 2011 το Πανεπιστήμιο απέκτησε ένα ακόμη ιδιόκτητο κτήριο στην περιοχή του Ταύρου (Ομήρου 9) που στεγάζει το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής καθώς και το Φοιτητικό Εστιατόριο.

Συμπληρωματικά, οι ανάγκες του Πανεπιστημίου καλύπτονται και με ένα επιπλέον κτήριο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις κεντρικές εγκαταστάσεις, στην οδό Χαροκόπου 89, που στεγάζει αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία καθηγητών.